MADS LIND: SAH ER EN FORRETNING I VÆKST

1. jan 2023

Året 2022 er gået på hæld, og det har været et spændende halvår for SAH med de første internationale kampe i klubben. EHF European League har indtil videre været en fantastisk sportslig oplevelse for truppen og fans, og deltagelsen har budt på unikke eksponeringsmuligheder for sponsorer.

Direktør Mads Lind gør status på et år, hvor forretningen SAH kom ud af første sæson med sorte tal på bundlinien og fortsat vækster og udvider.

 

ØKONOMISKE NØGLETAL

SAH har for alvor fået fat i de østjyske håndboldfans, og vi ser en markant vækst i salget af billetter, sæsonkort og fantøj. Merchandisesalg har vækstet med 30% på nuværende tidspunkt i forhold til forrige sæson, en vækst drevet af salg i hallerne og via vores nyåbnede fanshop.

En spændende og historisk tæt herreliga sender fans i hallerne, og vi ser en forøgning af tilskuertallet på godt og vel 20%.

Samme vækstrate ser vi i omsætningen på salg af sponsorater, hvor nye partnere er blevet en del af samarbejdet omkring klubben, hvor vi runder 250 østjyske virksomheder og nu også enkelt landsdækkende virksomheder, der ser værdien i at komme med på rejsen.

Dette betyder, at vi allerede nu kan se ind i endnu en sæson med et balanceret budget i SAH. Vi har generelt opnået de vækstrater, der skal til for at fastholde vores 5-årsplan. Disse resultater er skabt i en vanskelig konjunktur, hvor beslutninger tager længere tid end tidligere. Det kræver, at der kontinuerligt er fyldt op i salgspipelinen.

 • tilskuertal ⬆︎ 20%
 • salg af sæsonkort ⬆︎ 20%
 • merchandisesalg ⬆︎ 30%
 • samlet omsætning ⬆︎ 20%

 

BREDT SAMARBEJDE OMKRING TALENTUDVIKLING

Udover de økonomiske nøgletal, som er driver for det hele, sportsligt og organisatorisk, er det også væsentligt, at vi til denne sæson har fået SAH etableret i talentmiljøerne i Aarhus. AGF/SHEA U19 har kvalificeret sig til at spille liga, og holdet ligger på nuværende tidspunkt i øverste halvdel af rækken sammen med SHEA U19.

Helt unikt har 10 ud af 18 spillere på ligaholdet har været igennem talentmiljøerne i Østjylland, og det demonstrerer den langsigtede værdi af et velfungerende talent setup.

Fremadrettet vil vi fortsat have stort fokus på at udvikle lokale, unge talenter og talentmiljøerne i hele området. Det omfatter også et formaliseret talentmiljø for de spillere, som skal i gang med at etablere sig på seniorniveau i lokalområdet. Her arbejder på at få etableret et samarbejde med en lokal 1. divisionsklub, får at støtte dem igennem den ofte svære transition fra ungdomsspiller til senior.

 

EUROPÆISK SUCCES

EHF European League er en historisk turnering, og det gavner og glæder det lokale håndboldmiljø, fans og sponsorer, at SAH kan deltage på europæisk niveau. Vi har arbejdet hårdt og målrettet på en skabe en bæredygtig økonomi for deltagelsen, hvor der skal skabes en indtægt på + ca. 900.000 kroner for, at det i første omgang kan løbe rundt med deltagelse i grundspillet. Meget afhænger også af den sportslige og kommercielle værdi af de hold, man trækker i den videre deltagelse.

Ud fra en halvårlig status er vi i mål med den økonomi, der gør, at EHF EL-deltagelsen løber rundt. Vi er meget taknemmelige for, at vi har en sponsorkreds, som bakker om SAH i Europa og i den grad også får positive resultater ud af deltagelsen i en europæisk turnering med international eksponering.

Der skal lyde en stor tak til vores European League-partnere:

 • Hartrodt
 • AVK
 • Bygma
 • Danske Fragtmænd
 • Damstahl
 • Djurslands Bank
 • Jytas
 • Toprent

 

NYE KOMMERCIELLE MULIGHEDER

De sidste mange år er der arbejdet med udvikling af Atletion, som omfatter en af vores hjemmebaner, Ceres Arena.  Projekt Kongelunden indbefatter SAH og vil komme til at give nogle unikke kommercielle muligheder for klubben, og her er vi kommer med i styregruppen på det projekt.

Vi har arbejdet tæt sammen med Aarhus Kommune, og SAH bliver en klar del af Kongelundsprojektet og udviklingen af fysiske og kommercielle rammer i Arenaen. Som en del af opvisningsidrætten i Aarhus får vi nogle rettigheder, som vi ikke tidligere har haft – f.eks. bodsalg og et ekstra forretningsben i form af event- og koncertafvikling. SAH får fortrinsret til en række muligheder i hallen og de tilhørende faciliteter.

Og som noget af det første i det nye år skal vi ud at finde den rette navnepartner til Arenaen.

Der er gennem flere år brugt ret megen tid på at komme i en rigtig god position, hvor håndbolden bliver honoreret med nogle fordelagtige fysiske rammer, og vi, som en af de faste brugere, får nogle kommercielle rammer, som også kommer vores samarbejdspartnere til gode. Vi er stolte af at få endnu mere indflydelse på en af vores hjemmebaner.

 

EN KLUB FOR HELE OMRÅDET

Per 1. januar udvider vi SAH-organisationen med ansættelse af Morten Balling. Som klub har vi et ansvar for at give noget tilbage til det samfund, vi lever i, og det kunne vi ikke have nogen bedre i spidsen for end anføreren for ligaholdet.

Morten Balling kommer til at drive et helt nyt forretningsben med fokus på lokalsamfundsrelaterede projekter. Der bliver oprettet et særskilt selskab, som via fonde og sponsorater skal drive projekter, som vil skabe muligheder for såvel klub som sponsorer.

Vi kommer til at fortælle meget mere om dette nye tiltag, når vi starter op igen i januar.

 

TRUPPEN

Vi har vist, at vi har et velfungerende og blomstrende talentmiljø. Dette er blandt andet dokumenteret via salg af to spillere til europæiske topklubber – Thomas Arnoldsen til Aalborg og Hákun West av Teigum til Füchse Berlin. Det siger lidt om, hvad er det for nogle præstationer de unge mennesker har været med til at levere. Vi glæder os på Hákun og Thomas’ vegne, og som klub er vi glade for, at vi leverer spillere til klubber på europæisk topniveau.

Til sæsonen 23/24 har vi stort set samme trup og bibeholder minimum otte spillere udviklet i egne talentmiljøer. Vi har netop signet en svensk A-landsholdsspiller, og så må vi se om vi er færdige med at handle ind – det vil de næste uger vise…

SAH  er i bevægelse og der skal der lyde en stor tak for året, der er gået. Vi ønsker jer alle et Godt Nytår.

 

Foto: Ole Nielsen